Vegetariánské bílkoviny
Sojové kostky/granulát
Světle hnědé kávové barvy. Má vysoký obsah vlákniny a bílkovin, naopak nízký obsah tuku. Dále obsahuje vitaminy B,A,E a z minerálních látek vápník, fosfor a železo. Vyrábí se granule, kostky, nudličky a plátky.
Tofu
Nejrozšířenější surovina v asijské a vegetariánské kuchyni. Je označováno jako „sojový sýr“, ovšem který je potřeba ochutit. K dostání je „natural“ bez příchutě, nebo uzený či marinovaný. Tofu je velmi výživná potravina. Je kvalitním zdrojem vápníku, hořčíku, železa a nenasycených mastných kyselin. Neobsahuje žádný cholesterol a velmi málo sacharidů a tuků.
Seitan
Seitan je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky – tedy není hodný pro bezlepkovou dietu. Vyrábí se seitan natural, speciál (ochucený) nebo další výrobky jako seitanové karbanátky nebo řízky.
Robi
Tepelně upravený polotovar, který se vyrábí ze směsi rostlinných bílkovin, včetně rýžové bílkoviny, pšeničných klíčků a červené řepy. Neobsahuje cholesterol, tuk a nízký obsah sacharidů. Není vhodné pro bezlepkovou dietu.
Tempeh
Nejkvalitnějším produkt ze všech sójových výrobků, obsahující všechny aminokyseliny jako komplexní bílkovina. Připravuje se z u vařených, rozmačkaných a do bloků slisovaných sójových bobů s přídavkem bakteriální kultury.
Vhodné také pro bezlepkovou dietu:
Hraška
Směs podobná mouce, ale neobsahuje lepek a vejce - je složená z hrachu a bezlepkových bílkovin. Nahrazuje trojobal a k přípravě těstíčka postačí jen voda. Hraška pikantní obsahuje určité procento sojové omáčky, koření a soli, naproti tomu hraška jemná je vhodná i pro děti.
Mungo
Druh fazole, která je někdy označována jako zelená soja. Mungo fazole mají olivově zelenou barvu
a prodávají se loupané, celé nebo půlené. Jsou výborným zdrojem vápníku, hořčíku, železa, kyseliny listové, bílkovin, draslíku a vlákniny.
Cizrna neboli římský hrách
Patří mezi nejkvalitnější luštěniny vhodné pro lidskou výživu. Obsahuje vysoké množství sacharidů, bílkovin a vlákniny a je výborným zdrojem lysinu, má vysoký podíl nenasycené mastné kyseliny linolové. Je vhodnou součástí dietního jídelníčku, ale také jídelníčku vegetariánů, těhotných žen
a dětí.
Mišutka
Instantní kukuřičná kaše, která je vhodná pro bezlepkovou dietu – nahrazuje mouku. Používá se k přípravě kaší, koláčů, placiček, knedlíků atd.
Zdravé stravování:
Kuskus
Je vyroben z tvrdozrnné pšenice, která je zpracovaná na drobné kuličky. Ty jsou poté napařovány, vysušovány a slouží jako buď příloha ke slanému jídlu, která je lehká a výživná nebo jej lze připravit na sladko jako dezert a to všechno za pár minut.
Bulgur
Předvařená, nalámaná celozrnná pšenice. Není vhodný pro bezlepkovou dietu, ale má vysokou nutriční hodnotu, obsahuje bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitamíny (především vitamín A) a minerály (fosfor, železo, hořčík) a jen zanedbatelné množství tuku. Podporuje zdraví střev a působí blahodárně na nervovou soustavu.
Špalda
Druh pšenice, která obsahuje nejvíce bílkovin ze všech obilnin a také má vysoký obsah vlákniny. Špaldová mouka má oříškovou chuť, je lehce stravitelná a bohatá na vitamíny. Může být hladká, hrubá, celozrnná, celozrnná jemně mletá.
Sojanéza a tofunéza
Nahruzují klasickou majonézu nebo tatarku a to jak v teplé, tak ve studené kuchyni. Hlavní výhody před majonézou jsou, že sojanéza je bezvaječná, má nižší obsah tuku a je obohacena o vlákniny a vitamíny E, lecitin a isoflaviny, které mají silný antioxidační efekt.
Sojové mléko
Nutričně vyvážený nápoj z vybraných sojových bobů obsahujících mnoho cenný minerálů a vitamínů. Vhodné pro diabetiky z důvodu nízkého obsahu sacharidů. Lidé trpící alergií na kravské mléko mohou konzumovat jako jeho náhradu mléko sojové.
Koření a dochucovadla:
Římský kmín neboli kumín
Obvykle drobnější než kmín, ale hlavně má úplně jiné aroma, takže se jím nedá nahradit. Typické koření pro indickou kuchyni.
Kurkuma neboli indický šafrán
Koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhéhožluté barvy. Používá se v koření masálá (kari). Také se velmi často užívá jako lék - má vynikající protizánětlivé účinky a je prokazatelně antioxidantem.
Kari
Pod pojme kari se rozumí směs koření (správné označení masálá) a také hlavně pokrm (kousky zeleniny v omáčce).
Koriandr
Je typická indická bylina, kterou lze konzumovat čerstvou i sušenou. Má specifické aroma a chuť. Koriandr podporuje tvorbu žaludeční šťávy, čímž příznivě ovlivňuje trávení. Lze z této byliny připravit čaje, obklady při revmatických potížích nebo jej lze využít při výrobě alkoholických nápojů.
Wasabi
Do češtiny se překládá jako japonský zelený křen, který je velmi ostrý. Jsou různé druhy wasabi, kdy na trh se dostává ve formě kořene, pasty nebo prášku. Chutí je odlišný od českého křenu.
Chilli papričky
Jsou plodem především exotických druhů křovitých paprik, rostoucích v tropech a subtropech.
V přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než pepř. Má příznivý účinek na zažívání. Ovšem ve větším množství dráždí pohlavní a močové ústrojí – nevhodné při urologických problémech. Chilli je považováno také za afrodisiakum.
Arame
Patří mezi hnědé řasy, mají velmi jemnou nasládlou chuť. Obsahují velké množství jódu, vápníku a vlákniny.
Zeleninový bujon BIO
Neobsahuje glutamát sodný. Složení: mořská sůl a z ekologického zemědělství - kvasnicový extrakt, rostlinný olej, miso, rýžová mouka, kukuřičný škrob, sušená zelenina, majoránka, kurkuma.
Umeocet
Je slano-kyselý červený ocet , který je výborný jako dochucovadlo do salátů, polévek nebo a přípravy dalších pokrmů. Také se používá jako lék při střevních potížích, posiluje imunitu, má velké neutralizační schopnosti a je také pomáhá při kožních chorobách.
Tamari
Velmi kvalitní druh sojové omáčky, která je vyrobena pouze ze sóji. Vzniká přírodní fermentací a zraje dlouhou dobu v dřevěných sudech. Neobsahuje žádné barviva ani chemické přísady, naopak obsahuje množství vitamínu B12.
Rýžový nebo ječmenný slad
Přírodní sladidlo, které se používá místo cukru do pečení , na slazení nápojů, dezertů nebo kaší.
Agar
Bezbarvý až bílý prášek, získávaný z mořských řas. Používá se v potravinářství k přípravě dezertů a jiných polev.